L’endemà: continuem treballant

L’endemà: continuem treballant

per: Jaume Bartumeu Cassany, membre del consell nacional de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra

Diumenge a la nit l’escrutini va donar la victòria a DA, que ha aconseguit la majoria absoluta en aquestes eleccions generals.Tal com assenyalava la portada del BonDia d’ahir dilluns, DA revalida la majoria amb la victòria d’Ordino per 17 vots. Els 17 vots que li han donat els dos consellers territorials davant Liberals d’Andorra.

La gent d’SDP no hem aconseguit el resultat que volíem i que pensàvem possible: anar al Consell General amb tres consellers generals. En el seu primer comentari dels resultats el nostre cap de llista, Víctor Naudi, ens recordava diumenge a la nit que SDP ens hem estrenat en aquestes eleccions. Efectivament, som una força política nova que hem fet campanya parlant clar. I parlant clar vull comentar els resultats. Uns resultats que ens han fet veure que no hem pogut arribar a tothom en aquesta curta campanya. No hem aconseguit difondre prou el nostre missatge de renovació i això pot haver ajudat a l’abstenció i el vot en blanc.

De ben segur que el fet que els dos consellers generals –la Sílvia Bonet i jo mateix– que vam participar, la primavera del 2013, en la fundació d’SDP quedéssim adscrits, per imperatiu del reglament del Consell, al grup parlamentari mixt tampoc no ha ajudat a la visibilitat d’SDP durant els darrers dos anys. Però, en vista dels resultats, SDP no hem pas quedat malament: l’11,74% dels electors ens han fet confiança i l’escrutini ens ha donat dos consellers generals. Hem superat l’examen i el resultat ha desmentit enquestes i opinadors que ens pronosticaven una gran desfeta.

Al contrari, el projecte extremista dels socialistes i els seus aliats apareix, tal com deia l’editorial del Diari d’An­dorra d’ahir dilluns, com “el gran derrotat”. S’havien proclamat el vot útil progressista i l’única alternativa a DA, però els electors no els han pas concedit aquella consideració.

A SDP volem mirar endavant i continuar construint aquesta força de progrés que vam fundar el maig del 2013. Ho farem des de la tolerància, sense concedir ni repartir patents ni certificats de progressisme. Ho farem amb responsabilitat, amb solidaritat i amb confiança. I parlant clar, perquè cal encarar la situació actual amb idees clares, projectes que siguin concrets i accions fermes adreçades a recuperar la nostra identitat socioeconòmica.

El resultat electoral permet a DA governar en solitari, però no hauria de fer-ho tot sol, sense buscar un ampli acord en les qüestions de país. Convé compartir el procés de negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Per això nosaltres, durant la legislatura passada, vam posar a disposició del Govern la nostra experiència i les nostres idees, perquè som davant una qüestió d’Estat en la qual es decidirà el futur de les properes generacions. I ho continuarem fent, sense estridències ni plantejaments radicals.

Ho farem, com ja havíem anunciat durant la campanya, combatent noblement els adversaris quan no hi estiguem d’acord i col·laborant-hi quan hi coincidim. Hem de fer un esforç per donar prioritat als interessos del país i per arribar a acords per fer front als problemes més importants que tenim: la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea, la reforma tributària, el redreçament econòmic i la defensa de l’Estat del benestar. Ho farem amb responsabilitat, amb solidaritat i amb confiança. Parlant clar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *